اینتل برای دههها نیروی غالب در صنعت پردازش کامپیوتر بوده است و پردازندههای آن بسیاری از محبوبترین لپتاپها و سرورهای جهان را تغذیه میکنند. اینتل اولین پردازنده خود را در سال ۱۹۷۱ منتشر کرد و از آن زمان، با هر نسل جدید، به نوآوری و رهبری بازار ادامه داده است. در این راهنمای جامع، هر آنچه را که باید در مورد پردازندههای اینتل بدانید، از جمله آخرین نسلها، قراردادهای نامگذاری و نحوه انتخاب پردازنده مناسب برای نیازهای محاسباتی خود، بررسی خواهیم کرد.
اجزای نام پردازنده اینتل:
Brand (برند): شامل Core، Xeon، Pentium, Atom و Celeron می شود.
Brand modifier (اصلاح کننده برند): سری پردازندههای Core و Xeon بعد از برند مدل، یک اصلاحکننده نام تجاری دارند. پردازنده های Intel Pentium و Intel Celeron از این قانون نامگذاری استفاده نمی کنند. در برند Core تراشههای اینتل، اصلاح برند مانند i3، i5، i7 یا i9 بعد از نام "Core" قرار می گیرد. اعداد اصلاح بالاتر معمولاً به معنای عملکرد بهتر و ویژگیهای بیشتر هستند.
Generation indicator (نشانگر نسل): پس از برند و اصلاح، یک شاخص نسل مانند 9، 10 یا 11 را خواهید یافت. این نشان میدهد که تراشه چه زمانی ساخته شده است.
SKU: این یک شماره مدل خاصتر در هر برند و نسل است. بهطورکلی، شماره مدل بالاتر به معنای پردازندهای با ویژگیهای کاملتر است. اما نمیتوانید شماره مدلها را از یک برند به برند دیگر مقایسه کنید، مانند Core در مقابل Xeon.
Product line (خط تولید): پسوند خط تولید در انتهای نام هر پردازنده اینتل به شما این امکان را میدهد که بدانید هر پردازنده بهطورکلی برای چه کاربردی طراحی شده است. بهعنوانمثال، "XE" در انتهای نام یک پردازنده Intel Core نشاندهنده یک تراشه دسکتاپ با حداکثر عملکرد است.
1. پردازندههای Intel Core
پردازندههای Intel Core خانواده پرچمدار پردازندههای اینتل هستند. این پردازندهها که اولین بار در سال ۲۰۰۶ عرضه شدند، جایگزین خط تولید محبوب Pentium شدند. آنها در مدلهای مختلفی مانند Core i3، i5، i7، i9 و X موجود هستند و هر ۱ تا ۲ سال نسل جدیدی را به بازار عرضه میکنند.
به عنوان یک قاعده:
۱) هرچه عدد " i " بالاتر باشد، تراشه بهتر است.
۲) هرچه نسل جدیدتر باشد، تراشه بهتر است.
بنابراین یک پردازنده Intel Core I7 عملکرد بالاتری نسبت به تراشه Intel Core i5 ارائه میدهد و یک تراشه Core i9 نسل یازدهم (با ویژگیهای بیشتر) عملکرد بهتری نسبت به تراشه Core i9 نسل دهم دارد.
پردازندههای Intel Core، رتبهبندی شده بر اساس عملکرد:
سری Core اینتل، پرچمدار پردازندههای این شرکت است که برای طیف وسیعی از نیازهای محاسباتی طراحی شده است. یکی از عوامل کلیدی که عملکرد این پردازندهها را تعیین میکند، سرعت کلاک آنهاست که در طول سالها پیشرفتهای چشمگیری داشته است. در اینجا به تفکیک سطوح مختلف پردازنده Core آمده است:
Intel Core i3
کاربران هدف: مصرفکنندگان سطح پایین و با بودجه محدود
کاربردهای معمول: کارهای محاسباتی پایه، مرور وب، برنامههای اداری
ویژگیهای کلیدی:
۴ هسته (نسل سیزدهم)
تا ۱۲ مگابایت حافظه پنهان
مناسب برای نیازهای محاسباتی روزمره
Intel Core i3 یک انتخاب محبوب برای پردازندههای دسکتاپ است که عملکرد قابل اعتمادی را برای کارهای محاسباتی روزمره ارائه میدهد.
اینتل Core i5
کاربران هدف: کاربران عادی، گیمرهای معمولی
کاربردهای معمول: چندوظیفگی، تولید محتوای سبک، بازی متوسط
ویژگیهای کلیدی:
۸ تا ۱۴ هسته (نسل سیزدهم)
حافظه نهان ۱۲ تا ۲۴ مگابایت
تعادل خوب بین عملکرد و قیمت مناسب
پردازندههای اینتل Core i5 به طور گسترده در پردازندههای دسکتاپ استفاده میشوند و تعادل خوبی بین عملکرد و قیمت مناسب برای کاربران عادی فراهم میکنند.
اینتل Core i7
کاربران هدف: کاربران حرفهای، تولیدکنندگان محتوا، گیمرهای حرفهای
کاربردهای معمول: ویرایش ویدیو، مدلسازی سهبعدی، بازیهای سطح بالا
ویژگیهای کلیدی:
۱۰ تا ۲۰ هسته (نسل سیزدهم)
حافظه نهان ۱۲ تا ۳۰ مگابایت
عملکرد بالا برای کارهای سنگین
پردازندههای اینتل Core i7 به دلیل سرعت کلاک بالاتر CPU شناخته میشوند و آنها را برای کارهای سختی مانند ویرایش ویدیو و بازیهای سطح بالا ایدهآل میکنند.
اینتل Core i9
کاربران هدف: علاقهمندان، تولیدکنندگان محتوای حرفهای
کاربردهای معمول: چندوظیفگی سنگین، تولید محتوای حرفهای، بازیهای سطح بالا
ویژگیهای کلیدی:
۱۴ تا ۲۴ هسته (نسل سیزدهم)
۲۴ تا ۳۶ مگابایت حافظه نهان (کش)
حداکثر عملکرد برای سنگینترین برنامهها
اینتل Core i9 اوج فناوری پردازنده اینتل را نشان میدهد که بر اساس نوآوریهای معرفی شده با اولین پردازنده اینتل ساخته شده است.
پردازندههای Intel® Core™ Ultra
پردازندههای Intel Core Ultra، عملکردی بیوقفه برای بازی، بهرهوری، خلق آثار هنری و سرگرمی ارائه میدهند و شما را قادر میسازند تا فراتر از اینها نیز عمل کنید.
این پردازندهها که از جدیدترین معماری اینتل بهره میبرند، شامل واحدهای پردازش عصبی (NPU) هستند و ممکن است دارای Intel® Arc™ GPU1 برای شتابدهی گرافیک و هوش مصنوعی باشند. اکنون، مشتریان میتوانند از قابلیتهای جدید و هیجانانگیز هوش مصنوعی به صورت بومی در پردازندههای منتخب - مانند ویرایش ویدیو، همکاری و ارتقاء بازی - لذت ببرند و در عین حال انرژی بیشتری را ذخیره کنند.
پسوندهای پردازنده اینتل: معنی آنها چیست؟
اینتل از پسوندهای مختلفی در نام پردازندههای خود برای نشان دادن ویژگیهای خاص یا موارد استفاده مورد نظر استفاده میکند. در اینجا چند پسوند رایج که ممکن است با آنها مواجه شوید، آورده شده است:
K: قفل نشده برای اورکلاک
F: بدون گرافیک مجتمع
H: پردازنده موبایل با کارایی بالا
U: مصرف برق بسیار کم (معمولاً برای لپتاپها)
G: شامل گرافیک مجتمع با کارایی بالای اینتل
T: بهینه شده از نظر مصرف برق برای رایانههای رومیزی
S: نسخه ویژه یا بهینه شده از نظر عملکرد
درک این پسوندها میتواند به شما در شناسایی سریع پردازندههایی با ویژگیهای خاص که با نیازهای شما مطابقت دارند، کمک کند.
2. پردازندههای Intel Xeon
پردازندههای Intel Xeon برای استفاده حرفهای و سازمانی طراحی شدهاند و در مقایسه با پردازندههای استاندارد سطح مصرفکننده مانند Intel Core i9، عملکرد، قابلیت اطمینان و مقیاسپذیری پیشرفتهای را ارائه میدهند. آنها برای بارهای کاری سنگین مانند سرورها، ایستگاههای کاری و برنامههایی که نیاز به سرعت پردازش داده بالا، یکپارچگی دادهها و ویژگیهای امنیتی پیشرفته دارند، بهینه شدهاند.
نقطه قوت آنها پشتیبانی از حافظه تصحیح خطای ECC است که برای برنامههای محاسباتی حیاتی مانند محاسبات مالی یا علمی ضروری است.
اینتل به طور مداوم در حال نوآوری در طراحی پردازندههایی است که نیازهای خاص مشتری را در برنامهها و موارد استفاده هدف برطرف میکنند.
پردازندههای Intel® Xeon® Scalable یک نقطه ورود مناسب برای هر برنامهای ارائه میدهند. این پردازنده ها به مشتریان سطوح فزایندهای از عملکرد را برای پشتیبانی از نیازهای رو به رشد مرکز داده، با قابلیتهای کلیدی شتابدهی هوش مصنوعی و امنیتی مبتنی بر سختافزار، ارائه میدهند. در هر خط تولید، SKUهای تخصصی مانند N-SKU برای شبکه یا M-SKU برای رسانه وجود دارد که برای عملکرد هدفمندتر توصیه می شود.
میتوانید انواع پردازندههای Intel Xeon را بر اساس نامها و دستهبندیهای مختلفی تشخیص دهید. برخی از انواع معروف پردازندههای Intel Xeon شامل موارد زیر میشوند:
- Intel Xeon Gold: سری پردازندههای Intel Xeon Gold برای سرورهای بزرگ و برنامههایی که نیازمند قدرت پردازشی بالا هستند، طراحی شدهاند. این پردازندهها دارای توان پردازشی بسیار بالا، حافظه فعال مجازی بالا و پشتیبانی از امنیت سختافزاری هستند.
- Intel Xeon Silver: سری Intel Xeon Silver نیز برای سرورهای متوسط و برنامههایی که نیازمند عملکرد خوب و پایداری هستند، مناسب است. این پردازندهها دارای توان پردازشی مناسب و کارایی قابل اعتماد هستند.
- Intel Xeon Bronze: پردازندههای Intel Xeon Bronze برای سرورهای کوچک و کاربردهای کمیته مناسب هستند. این پردازندهها دارای توان پردازشی متوسط و برای برنامههای سروری سبک و کمیته مناسب هستند.
- Intel Xeon Platinum: سری Intel Xeon Platinum برای سرورهای بزرگ و برنامههایی که نیازمند پردازش موازی بسیار بالا هستند، طراحی شدهاند. این پردازندهها دارای توان پردازشی بسیار بالا، حافظه فعال مجازی بالا و امنیت سختافزاری بهتر هستند.
هر یک از این دستهها از پردازندههای Intel Xeon برای نیازهای خاص سرورها و کاربردهای مختلف طراحی شدهاند و معمولاً بر اساس سطح عملکرد و نیازمندیهای سیستم تعیین میشود که کدام یک برای مورد استفاده مناسب است.
در حالی که پردازندههای Intel® Xeon® Scalable تقریباً برای هر برنامه یا نیازی راه حلی ارائه میدهند، انواع دیگری از پردازندههای ®Intel® Xeon برای رسیدگی به موارد استفاده هدفمند در دسترس هستند.
پردازندههای Intel® Xeon® D سیستمهای روی تراشه (SoC) هستند که برای هوش مصنوعی در لبه، اینترنت اشیا و موارد استفاده از راه دور طراحی شدهاند.
پردازندههای Intel® Xeon® E پلتفرمهای سطح پایهای هستند که عملکرد آماده برای کسب و کار را ارائه میدهند و برای کسب و کارهای کوچک و متوسطی که به دنبال یک سرور داخلی هستند، مناسب هستند.
پردازندههای Intel® Xeon® W پردازندههای قدرتمندی هستند که برای برنامههای ایستگاه کاری مانند رندرینگ برای VFX یا طراحی به کمک کامپیوتر یا گردشهای کاری مبتنی بر هوش مصنوعی در تنظیماتی مانند تشخیص در پزشکی طراحی شدهاند.
معانی پسوند XEON:
پسوندهای حروف مختلف در انتهای نام پردازندههای Xeon کمی در مورد ویژگیهای تراشه به شما میگویند.
E: تعبیهشده
H: پشتیبانی از حافظه بزرگ (تا ۱.۱۲ ترابایت در هر سوکت)
HL: پشتیبانی از حافظه بزرگ (تا ۴.۵ ترابایت)
L: پشتیبانی از حافظه بزرگ (تا ۴.۵ ترابایت)
M: پشتیبانی از حافظه متوسط (تا ۲ ترابایت)
N: تخصصی شبکه
P: عملکرد و توان
R: بهروزرسانی (عملکرد بالا)
S: بهینهسازی جستجو
T: حرارتی / چرخه عمر طولانی / توان کم
U: تکپردازنده
V: بهینهسازی تراکم ماشین مجازی
Y: انتخاب سرعت
شماره پردازندهها برای پردازندههای Intel® Xeon® Scalable از یک طرح الفبایی-عددی بر اساس عملکرد، ویژگیها و نسل پردازنده پس از برند و اصلاحکننده آن استفاده میکنند. رقم اول در دنباله چهار عددی نشان دهنده سطح عملکرد و ویژگی، رقم دوم نشان دهنده نسل پردازنده و دو رقم بعدی شماره SKU هستند. در صورت لزوم، یک یا دو پسوند آلفا در انتهای نام پردازنده ظاهر میشوند که نشان دهنده ادغامها و بهینهسازیها و ظرفیت حافظه است.
منبع:
Intel® Processor Names, Numbers and Generation List
Intel Xeon Scalable Processor Family: Platinum Gold Silver Bronze Naming Conventions
A Complete Guide To Intel Processors | HP® Tech Takes
مترجم: محبوبه سردشتیان