شبکههای کامپیوتری (Computer Networks)، مجموعهای از سیستمهای کامپیوتری، سخت افزار و نرمافزارها و تجهیزات ارتباطی است. به طور کل شبکههای کامپیوتری از دو قسمت پسیو و اکتیو تشکیل میشوند.
بعضی از تجهیزات پسیو آن عبارتند از: انواع کابل، کانکتور، سوکت شبکه، رک و…
و برخی از تجهیزات اکتیو نیز عبارتند از : سوئیچ، هاب، روتر، فایروال و… یکی از برندهای مطرح در زمینه تجهیزات شبکه، کمپانی سیسکو (cisco) می باشد.
شبکههای کامپیوتری بدون در نظر گرفتن فاصله فیزیکی میتوانند ازدو کامپیوتر و یا چندین کامپیوتر تشکیل شوند. شبکهها به دلایل مختلفی راه اندازی میشوند. با استفاده از شبکه، کاربران میتوانند به منابع و اطلاعات دسترسی داشته باشند و حتی تماس صوتی و تصویری با یکدیگر برقرار کنند. در شبکه میتوان سطح دسترسی تعریف کرد که براساس آن کاربران بتوانند از پروندهها، فایلها، سخت افزارها، ونرم افزارها و غیره در شبکه استفاده کنند.
در ادامه اصطلاحات و عبارات معمول دنیای network را بررسی میکنیم.
اصطلاحات متداول در شبکههای کامپیوتری:
کلاینت چیست؟
کلاینت، به کامپیوتری گفته میشود که یک درخواست و تقاضایی دارد و این درخواست در سرور، پردازش میشود. به عنوان مثال زمانی که شما با کامپیوتر خود به شبکهای متصل میشوید و از آن استفاده میکنید، کامپیوتر شما نوعی کلاینت است.
سرور چیست؟
سرور، به کامپیوتر همیشه روشنی گفته میشود که دارای سخت افزار و نرم افزاری با توان بالاست و به عنوان سیستم مرکزی، سرویس و خدماتی را به کلاینتها میدهد.
هاست چیست؟
به هر سیستمی که به شبکه متصل بوده و خدماتی ارائه دهد و یا از خدمات و سرویسهای ارائه شده در شبکه استفاده کند هاست میگویند. با توجه به این تعریف کلاینت و سرور هر دو، هاست به حساب میآیند.
شبکههای کامپیوتری ممکن است با معیارهای زیادی طبقهبندی شوند: از لحاظ مقیاس جغرافیایی ،کارکرد، پهنای باند، پروتکلهای ارتباطی برای سازماندهی ترافیک شبکه ، توپولوژی، مکانیسم کنترل ترافیک، و هدف سازمانی.
در مقالات بعدی بیشتر با جزییات شبکههای کامپیوتری و تجهیزات آن آشنا میشویم.
بیشتر بخوانید: انواع شبکههای کامپیوتری بر اساس موقعیت جغرافیایی
نویسنده: محبوبه سردشتیان